Επιπτώσεις της όξινης βροχής στα δάση και τις καλλιέργειες

Tα δάση στις ΗΠΑ , στον Καναδά, στη Σουηδία και στην Κεντρική Ευρώπη παρουσιάζουν σημαντική ελάττωση της ετήσιας αύξησής τους. Το 5% των δασών της Γερμανίας έχει νεκρωθεί, ενώ το 30%-50% έχει υποστεί σοβαρές βλάβες. Τις μεγαλύτερες βλάβες έχει υποστεί η ελάτη και ακολουθούν, με σειρά, η πεύκη, η ερυθρελάτη και η οξιά. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει διάφορες θεωρίες για να εξηγήσουν με ποιό τρόπο προκαλείται η καταστροφή των φυτών:
  • Η θεωρία των βλαστών υποστηρίζει ότι αρχικά τα φύλλα των φυτών υφίστανται βλάβες από το όζον, οι οποίες επιταχύνονται από την επίδραση της όξινης βροχής.
  • Η θεωρία των ριζών υποστηρίζει ότι το λεπτό ριζικό σύστημα καταστρέφεται από το χαμηλό pH του νερού της βροχής και έτσι γίνεται με δυσκολία η μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων.
  • Σύμφωνα με τη θεωρία της πολλαπλής έντασης, η συνολική επίδραση αέριων ρύπων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες και ο συνδυασμός με άλλα φαινόμενα οδηγεί σε σημαντική ελάττωση της παραγωγής υδατανθράκων στα δασικά δέντρα. Τα φυτά χάνουν το σφρίγος τους, οι ρίζες και οι βλαστοί δεν αναπτύσσονται κανονικά και έτσι γίνονται ευάλωτα σε προσβολές από έντομα, μύκητες καθώς και στην καταστροφή από παγετό ή ξηρασία. Τα δέντρα έτσι γίνονται αδύναμα στα έντομα και στην ξηρασία


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ..

Η όξινη βροχή προκαλεί όξυνση στο νερό των λιμνών και των ποταμών, όπως επίσης την καταστροφή δέντρων σε μεγάλα ύψη (π.χ. κόκκινα έλατα, πάνω τα 650 μέτρα) και πολλών ευαίσθητων εδαφών στα δάση. Επιπλέον, η όξινη βροχή επιταχύνει την φθορά των οικοδομικών υλικών και χρωμάτων. Αυτό σημαίνει πως αναντικατάστατα κτίρια, αγάλματα και γλυπτά που μπορεί να είναι μέρος της εθνικής κληρονομιάς μιας χώρας, βρίσκονται στο έλεος της όξινης βροχής. Αλλά ακόμη και πριν πέσουν στο έδαφος το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου, καθώς και τα παράγωγά τους, προκαλούν προβλήματα στην ορατότητα και βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου.


 Η όξινη βροχή μοιάζει, έχει την ίδια αίσθηση και την ίδια γεύση με την κανονική βροχή. Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο δεν είναι τόσο άμεσες. Το να περπατάει κάποιος μέσα στην όξινη βροχή ή ακόμη και να κολυμπάει σε κάποια όξινη λίμνη, δεν είναι παραπάνω επικίνδυνο απ` το να περπατάει ή να κολυμπάει μέσα σε καθαρό νερό. Ωστόσο, οι ρύποι που προκαλούν την όξινη βροχή (διοξείδιο του θείο και οξείδια του αζώτου), μπορούν επίσης να βλάψουν την υγεία του ανθρώπου. Τα αέρια αυτά, όπως είπαμε, αντιδρούν στην ατμόσφαιρα σχηματίζοντας διάφορα μόρια από ενώσεις θείου και αζώτου τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις από ανέμους, μέσα σε κατοικημένες περιοχές όπου καθένας μπορεί να τα εισπνεύσει. οι καθαρές ενώσεις μπορούν επίσης να διεισδύσουν μέσα σε κλειστούς χώρους. Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν αναγνωρίσει μια σχέση μεταξύ υψηλού επιπέδου καθαρών ενώσεων και αυξημένης παρουσίασης ασθενειών και πρόωρων θανάτων από καρδιακές και πνευμονικές δυσλειτουργίες, όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα.

Δημιουργεί Υποψίες για Μυστηριώδη Έκρηξη Μετεωρίτη στη Ρωσία η Όξινη Βροχή...

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ένας κομητοειδής μετεωρίτης ερήμωσε τεράστια εδαφική έκταση στην Σιβηρία όταν εξερράγη σε κομμάτια στην ατμόσφαιρα της Γης πριν από 100 χρόνια. Αυτό στηρίζεται στην εμφάνιση όξινης βροχής, την οποία προκάλεσε το γεγονός αυτό.







Η έκρηξη του Tunguska συνέβη στις 30 Ιουνίου 1908 και ισοπέδωσε 770 τετραγωνικά μίλια (2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) αφανίζοντας περίπου 80 εκατομμύρια δένδρα. Από την έκρηξη αυτή απελευθερώθηκε ισχύς της τάξεως των 200 ατομικών βομβών στο μέγεθος εκείνης που έπεσε στην Χιροσίμα.
Λίγοι άνθρωποι έγιναν μάρτυρες αυτού του θεάματος, στην απόμακρη ανατολική περιοχή της Ρωσίας, και ποτέ δεν βρέθηκε ούτε κάποιος κρατήρας που να επιβεβαιώνει αυτήν την πρόσκρουση ούτε θραύσματα μετεωρίτη.
«Κι όμως η πλατειά διαδεδομένη πεποίθηση, ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μετεωρίτη, στηρίζεται στις αναλύσεις των αποθεμάτων τύρφης στην ζώνη της καταστροφής, βόρεια της λίμνης Baikal.» Αυτό ανέφεραν οι ερευνητές κατά την πρόσφατη επιστημονική διάσκεψη για το πέρασμα εκατονταετηρίδας απ' το γεγονός αυτό, στην Μόσχα.
Περαιτέρω έρευνες, με επικεφαλής τον Γεωλόγο Evgenly Kolesnikov απ' το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, αποκάλυψαν ισότοπα αζώτου κι άνθρακα σε στρώματα τύρφης που χρονολογούνται κατά την χρονική στιγμή της καταστροφής.